T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KARS / MERKEZ - Mihralibey Ortaokulu

DAHİLERİN EFENDİSİ

Atatürk'ün doğumunun 100. Yılına 3 yıl kala Birleşmiş Milletler bir toplantı kararı aldı.

Atatürk'ün tüm insanlığın ortak paydası olduğunu söyleyerek, 1981 yılının Atatürk yılı ilan edilmesini ve tüm üye devletlere durumun iletilmesini istedi. 

Bu önergeye bir delege itiraz etti. O da İsveç delegesidir. Gerekçesi şöyledir:

"Ben, Atatürk'ün büyüklüğünü elbette biliyorum. Türkler için, insanlık için, çağdaşlaşma için ne anlama geldiğini de biliyorum.

Ancak bir kaygım var.

Evet Atatürk bir devlet, bir Cumhuriyet kurucusudur. Fakat dünyada 200 devlet var, yarısından fazlası cumhuriyet. Bu kadar cumhuriyet kurucusu varken, bugüne kadar kimse için düşünmediğimiz bir olayı, şimdi bir tek Atatürk için ve Türkler için düşünüyor olursak bu ileride başımıza bir iş çıkarır mı bilmiyorum. Bu endişeyi taşıyorum.

Bir süre sonra başka bir meslektaşımız kürsüye gelir ve şimdi de - George Washington'un doğumunun şu yılı, Napolyon'un ölümünün bu yılı, bu defa dünya onların da ölümünün veya doğumunun 150. Yılı, 200'üncü yıldönümü anılmalıdır- derse, bu seçkin kurulumuz buna hayır derse, gereksiz yere kırılganlıklara yol açmazmıyız?

Dolayısıyla Atatürk büyük bir lider ama onu tarihe bırakalım, bana göre kararı geçirmeyelim"

der.

İsveç delegesi konuşmasını bitirince salonda tam bir sessizlik olur.

Bunun üzerine bir kişi daha söz alır. Kürsüye gelen o zamanın Sovyetler birliği delegesidir. O hışımla kürsüye yürürken, herkes korkmuş ve:

"Bak şimdi bu adam da şimdiden Lenin diyecek"

diye aralarında fısıldaşırlar.


Rus delegesi yumruğunu kürsüye vururken, kurula hışımla hitabeder;


"Beyler, kendinize gelin. 20. Yüzyılda, hiçbir ülke bir Atatürk çıkarmadı ki, böyle bir kaygı söz konusu olsun. Bu mümkün değildir.

Tarihler şimdiye kadar Atatürk gibi bir lider yetiştirmemiştir. Atatürk'ün olağanüstü niteliklerine baktığımız zaman ilerde de böylesine bir lider gelmeyecektir. Rahatlıkla 1981 yılını Atatürk yılı ilan edebilirsiniz. Dolayısıyla bu karar bugün alınmalıdır."


Oylamaya geçilir, aleyhte konuşan İsveçlinin de olumlu oy kullanmasıyla o gün" 1981 yılının Atatürk yılı olarak kabulüne"  oy birliği ile karar verilir.

Oylamada hiç olumsuz veya çekimser oy kullanılmamıştır.

O İsveç delegesi de bu imzanın atıldığı gün mikrofona şunları söyler:

"Ben Atatürk'ü inceledim, bütün ülkelerden özür diliyor ilk imzayı ben atıyorum."

der.

27 Kasım 1978 tarihli UNESCO genel kurulu kararı doğrultusunda, Atatürk'ün doğumunun 100.yılı bütün dünyada, "1981 ATATÜRK YILI" olarak kutlanır.

Bu uygulama dünyada ilk ve tektir.

Bütün dünya ülke temsilcileri, kendi tarihlerinin ve dünya tarihinin liderlerini, en önemli devlet ve insanlık önderlerini masaya yatırmış.

Bunların içinden Atatürk'ü tarihin ve insanlığın en büyüğü seçmişlerdir.

Atatürk yalnızca Türk milletinin yada mazlum milletlerin önderi değil, O içinde mücadele azmi olanların, başarmak isteyenlerin, hayatta kaybolmuşların ve dahilerin efendisidir.......


KENAN ÖZEK

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 11.08.2021 - Güncelleme: 11.08.2021 21:35 - Görüntülenme: 187
  Beğen | 19  kişi beğendi